Μετα-αποκαλυπτική Αποθήκη

September 26, 2008

To Svalbard Global Seed Vault ή αλλιώς το Doomsday Seed Vault είναι ένα ιδιότυπο bunker που διαφημίζεται από τους Νορβηγούς πολιτικούς ως ένας “Παγωμένος Κήπος της Εδέμ”. Το σχεδίασε ο αμερικάνος Cary Fowler, και μοιάζει να εφαρμόζει όλη την τεχνολογική εμπειρία του οικιακού πυρηνικού καταφυγίου που συσσωρεύτηκε στη χώρα του εν καιρώ ψυχρού πολέμου. Τέτοια καταφύγια διαφημίστηκαν και πουλήθηκαν ως απαραίτητο συστατικό του οικογενειακού σπιτιού με σλόγκαν όπως “The Future Belongs to Those Who Plan“.

Ο πρωθυπουργός της χώρας μαζί με νομπελίστρια ακτιβίστρια τοποθέτησαν συμβολικά τους πρώτους σπόρους στην υπόγεια αρχειοθήκη, ένα χρηματοδοτούμενο έργο από το ίδρυμα “Bill and Melinda Gates“. Η αποθήκη του φυτικού γενετικού υλικού θα συγκεντρώσει αποθέματα από 1500 προϋπάρχουσες τράπεζες.

Το “οικόπεδο” διαλέχτηκε με βάσει ό,τι καταστροφολογικούς υπολογισμούς έχουμε συλλέξει μέχρι σήμερα. Είναι φτιαγμένο στα 130μ από την στάθμη του νερού, στο πιο άθικτο από ρύπανση και σεισμική δραστηριότητα σημείο του πλανήτη, στην ανακηρυχθείσα ως πιο “ειρηνική” και πολιτικά σταθερή χώρα του πλανήτη. Φιλοξενεί 4,5 εκατ. ποικιλίες ειδών τη στιγμή που οι γνωστές ποικιλίες του πλανήτη σήμερα υπολογίζονται σε 1,5 εκατ. Πρόκειται για μια αποθήκη σε στυλ μετα-αποκαλυπτικό.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: