Ζηλεύω τον Noah

November 18, 2008


Στις 11 Ιανουαρίου του 2000 ο  Νεουρκέζος φωτογράφος Noah Kalina άρχισε να βγάζει φωτογραφίες το πρόσωπό του με μία Sony DSR, -και συνεχίζει να το κάνει μέχρι σήμερα. Για 8 χρόνια. Μια για κάθε ημέρα της ζωής του. Ιδεοψυχαναγκαστικό πορτραίτο.

Από το στιγμιαίο καρέ της φωτογραφικής μηχανής, στα πρώτα μικρά φιλμ και από εκεί η τεχνολογία του κινηματογράφου εφαρμόζεται στις προσωπικές συσκευές που καταγράφουν δυνάμει κάθε στιγμή. Εξαιτίας αυτής της αφθονίας του αρχειακού δυναμικού δεν χρειάζεται καδράρισμα, ή επιλογή ή αναμονή αλλά το κλείστρο μένει συνέχεια ανοιχτό όπως στο σύγχρονο ντοκυμαντέρ, και η δράση του ζώου παρουσιάζεται σε fast forward. Όλη αυτή η τεχνολογική εξέλιξη θα φτάσει κάποια στιγμή σε μια πληρότητα: Ένα αρχείο βίντεο με διάρκεια 75 χρόνια (μέσος όρος ζωής).

Από προηγούμενο post

Κατά τη γνώμη μου είναι το έργο τέχνης του 21 αιώνα, με τον ίδιο τρόπο που ο φουτουριστικός πίνακας “Το γυμνό στις σκάλες” του δαιμόνιου Μ. Duchamp άλλαξε τη χρονική διάρκεια του πίνακα παρουσιάζοντας τη φιγούρα ως νέφος, παραθέτοντας τα καρέ δίπλα δίπλα, μελετώντας τη δομή της κίνησης όπως θα έκανε αυτόν περίπου τον καιρό ο μηχανολόγος του Ford για το αμάξι μοντέλο T, το πρώτο βιομηχανικό αντικείμενο που φτύνει ο ιμάντας μεταφοράς.  25 χρόνια πριν την τελική εκδοχή της Guernica του Picasso ο Duchamp δεν απεικονίζει τη βία του επικείμενου πολέμου, αλλά τη μαινόμενη βία της στιγμιαίας καταγραφής. Ένα effect που είχε αναπτύξει ο Étienne-Jules Marey στο τέλος του 19ου αιώνα με τη χρονοφωτογραφία. Ακολουθεί μια σειρά από Links από ανθρώπους με την ίδια περίπου ιδέα, να φωτογραφίσουν το πέρασμα του χρόνου πάνω στο σώμα, το σταδιακό μάκρεμα των μαλλιών, το γήρας ή την ταχύρρυθμη ανάπτυξη του βρέφους τους. Sites όπως το Picasa Web Album και το Flickr γεμίζουν τα database με πρόσωπα που γερνάνε μπροστά στο φακό. Ζηλεύω τον Noah

http://matthias.hupp.eu/en/27up/

http://www.elloraklein.com/

http://www.365plrds.com/slideshow.html

http://www.one-year-performance.com/no2.html

http://picasaweb.google.co.uk/davidhindsbeanz/13ToInfinity#

http://mysite.pratt.edu/~shursh/photos.html

http://www.c71123.com/daily_photo/


Ζηλεύω τον Noah, originally uploaded by Mika Boo.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: