Το ‘μοσχάρι’ στο αρχείο

December 19, 2008

beefchart

Η εντυπωσιακά αναλυτική καρτέλα του μοσχαριού που κοιτάει αδιάφορα εμφανίζει μια σειρά τεμαχισμών του σώματος του ζώου: Το σώμα του ζώου ακέραιο και κεντρικό στην εικόνα φαίνεται να αποτελεί την αρχική προέλευση όλων των τεμαχίων που αιωρούνται γύρω. Όλα τα μικρότερα κομμάτια της σάρκας του ζώου που μπορούν να προκύψουν τοποθετούνται σε μικρές οργανωμένες ομάδες ανάλογα με την περιοχή του σώματος από την οποία προέρχονται. Έχουν ονόματα αλλά και πληροφορίες τύπου tags και αφορούν μερίδες ύλης για μαγείρεμα, με τελικό προορισμό κάποιο πιάτο.
Σε αυτούς του τεμαχισμούς, στις λευκές γραμμές που χαράζονται γραφιστικά πάνω στο ζώο μέχρι τα τελικά τεμάχια που οργανώνονται κατά περιοχή και στα οποία αποδίδονται ονόματα και τρόποι μαγειρέματος παρουσιάζονται  επίπεδα λογικών οργάνωσης της γνώσης. Ο τεμαχισμός του ζώου δεν είναι παρά ο τεμαχισμός της ίδιας της γνώσης, η οργάνωση και η ‘αποθήκευση’ της μέσα σε διαφορετικές πολιτισμικές πρακτικές (π.χ σφαγής, θυσίας, μαγειρέματος) που την αναπαράγουν. Αυτό που επιτυγχάνει η καρτέλα είναι να εμφανίσει τη σχέση ανάμεσα στην ύλη (σώμα) και τη γνώση και την πρακτική του τεμαχισμού ως τρόπου οργάνωσης, αποθήκευσης και διαχείρισης της γνώσης.
Τέλος ο πίνακας-αρχείο παράγεται από πολλαπλές αναπαραστάσεις των τεμαχισμών και των αποτελεσμάτων τους, συγκροτώντας ένα σύνολο αποσπασματικών περιγραφών ενώ το μοσχάρι στο αρχείο εμφανίζεται ως το κέντρο που συγκροτεί το σύνολο των περιγραφών, την ίδια στιγμή που απουσιάζει.

Advertisements

One Response to “Το ‘μοσχάρι’ στο αρχείο”

  1. Michael Vlasopoulos Says:

    Nai, poly kalo..


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: